,,De resultaten tot nu toe zijn mager. In rapportcijfers: een 6-”, aldus de hoofdeconoom van de bank in reactie op de afspraken die vrijdagochtend op de EU-top in Brussel zijn gemaakt.

,,Het enige nieuwe is, naast het streven naar begrotingsevenwicht, dat er automatische sancties komen als de EU-lidstaten hun begroting niet in de hand houden. Dat is wel goed. De criteria en de mogelijkheden om landen te beboeten zijn er al, maar daar zit nu nog een politieke toets in die in het verleden is misbruikt”, aldus Leen.

Coördinatie

Een gemis is volgens hem dat de regeringsleiders er tot nu toe niet in zijn geslaagd afspraken te maken over meer coördinatie van het economisch beleid in de Europese Unie. Om dat te bereiken is het nodig dat individuele lidstaten bevoegdheden overdragen aan Brussel, maar daartoe zijn zij niet bereid.

,,In feite heeft Europa geen schuldencrisis maar een politiek-institutionele crisis. De Verenigde Staten hebben vele malen meer schuld dan Europa, maar daar staan de individuele staten garant voor elkaar. Een soortgelijk mechanisme zouden wij in Europa ook moeten hebben”, aldus Leen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl